17. syyskuuta 2015

Siivous päivä

Tiistaina meillä oli siivous päivä. Meillä ei moppi ja pölyrätti ollut heilunut hetkeen, joten nyt oli korkea aika tehdä asialle jotain. Samana aamupäivänä lukiessani Kolmistaan blogista erästä postausta jossa kysyttiin: "Mikä on sinun edullisin ja helpoin sisustusvinkkisi?" aloin pohtia asiaa. Tästä se siivous vimma sitten lähti. Mielestäni kaikista edullisin ja helpoin sisustus vinkki nimittäin oli siivoaminen ja turhan tavaran karsiminen. 

Näin kaksiossa asustaessa liikaa tilaa ei ole. Kolmen hengen tavarat on jotenkin mahdutettava näihin 60 neliöön. Rakastan siistiä kotia ja sisustamista, joten pienessä kodissa tämä aiheuttaa välillä haasteita. Kuinka saada koti näyttämään kivalta ja silti saada kaikki tarpeellinen (ja myös se ehkä vähän tarpeetonkin) mahtumaan kotiin niin, että koti edelleen näyttää omaan silmään siistiltä ja hyvältä. Itse en myöskään pidä siitä, että kaikki tavara ovat esillä, koska se antaa helposti sotkuisen vaikutelman. Tämän vuoksi erilaiset säilytys ratkaisut ovatkin olleet meillä kovassa pohdinnassa ja parhaita ideoita on pyritty toteuttamaan. Tavaraa olen myös pyrkinyt karsimaan, lahjoittaen niitä kiertoon ja myymällä eteenpäin. 

Saan hyvää mieltä siitä, että jokin itselle tarpeeton tavara pääsee uudelle, sitä tarvitsevalle uudelle omistajalle, eikä päädy kaatopaikalle. Esimerkiksi tänään olohuoneessamme muutaman päivän asustanut vanha keittiönpöytä lähtee uudelle omistajalleen. Itse olen myynyt tavaraa aika paljon Tori.fi:n kautta ja oikeastaan kaikki myynnissä ollut tavara on mennyt suhteellisen nopeasti kaupaksi, viikon sisällä myyntiin laittamisesta.  

Mutta siis palaten tuohon helpoimmat ja edullisimmat sisustus vinkit kysymykseen. Siivoamisen ja tavaran karsimisen jälkeen helposti uutta ilmettä kotiin saa uusilla sisustus tekstiileillä, kuten verholla, sisustus tyynyillä, kasveilla ja harkituilla koriste esineillä, sekä kynttilöillä. Koriste esineillä en nyt tarkoita mitään mauttomia posliini esineitä, vaan jotakin muuta kivaa pientä, esimerkiksi jonkinlaisia asetelmia, hedelmiä (tai käpyjä, karkkeja jne) kulhossa, kynttilä lyhtyjä ja niin edelleen. 

Myös itse tuunaamalla voi saada hyvinkin hienoja sisustus ratkaisuja aikaiseksi, aina huonekaluista vähän pienempiin sisustus juttuihin. Tämä tuunaaminen tietenkin vaatii jo sitten vähän enemmän, eikä välttämättä ole se helpoin ratkaisu, edullista kylläkin. Jotkut tuunaukset tietenkin ovat helppoja ja näppäriä, joten ne sopivat hyvin helppoon ja edulliseen sisustamiseen. 

Kirpputoreja kiertämällä voi tehdä aivan uskomattomia löytöjä. Kerran löysin Alvar Aallon Paimion parantola tuolin (numero 51) kirpputorilta noin kymmenellä eurolla.  Luonnosta voi myöskin löytää sisustukseen ilmaisia ja hienojakin yksityiskohtia eri vuodenaikoina ja suhteellisen helposti.
 
Paimion parantola tuoli 51
Paimion parantola tuoli, tuoli 51
Mielestäni edullisimmat ja helpoimmat sisustus vinkit ovat:

- Siivoaminen ja tavaran karsiminen
- Oikeanlaiset säilytys ratkaisut
- Sisustus tekstiilien vaihtaminen
- Harkitut koriste esineet/koristelut tms. 
- Viherkasvit tai kukat 
- Kirpputori löydöt
- Tuunaaminen 
- Luonnon materiaalien käyttö


Meillä ajankohtaista olisi myös vähän isompi muutos sisustuksessa tässä syksyn aikana. Uusi matto pitäisi löytää olohuoneeseen ja eteiseen, sekä uudeet sisustustyynyt pääliset olohuoneeseen. Makuuhuoneessa sängyn stailaus on kesken ja keittiössä Artekin tuolien tuunaaminen. Muutenkin olen tässä puolen vuoden aikana stailannut kotiamme raikkaampaan ja valkoisempaan ilmeeseen. Aiemmin meillä oli tosi tummia huonekaluja, joista osa on vaihtunut valkoisiin ja kodin ilme on paljon vaaleampi ja raikkaampi nykyään. Kodin sisustaminen siis jatkukoon.

Palaten meidän siivous päivään. Meillä siivotaan usein yhdessä. Olemme jakaneet siivouksessa hommat niin, että molemmilla on omat tehtävänsä. Esimerkiksi minä pyyhin aina pölyt ja M imuroi. Tulevaisuudessa Pikku V joutuu osallistumaan yhteiseen siivoukseen, tekemällä ikätasolleen sopivia juttuja. Tällä hetkellä Pikku V on menossa mukana ja ihmettelee imuria ja moppia, kun vajaa puolitoista vuotiaalta ei nyt kovin suurta osallistumis panosta voi vaatia. Siivouspäivänä sattui myös paistamaan aurinko, joten Pikku V päätti hengailla ulkona, konttailla nurmikolla ja tutkiskella mitä jännää sieltä löytyy. Tämän jälkeen päivät ovatkin olleet aika syksyisen harmaita, joten kuvia sisustuksestamme en ole saanut otettua. Esittelen teille kotimme kuvien kera lähitulevaisuudessa, kun saan kuvia otettua jonakin valoisana päivänä.

Saippuakuplia olohuoneessa- blogi, kuva Hanna Poikkilehto, koti, siivous, Perhe, sisustus, Lifestyle,
Saippuakuplia olohuoneessa- blogi, kuva Hanna Poikkilehto, Lapsi, Taapero, Koti, Kesä

Aurinkoisia päiviä odotellessa.

2 kommenttia:

  1. Tää on aika veikeetä katsella teidän kotia valokuvien kautta. :) Tottunut kuitenkin ihastelemaan kaikkea paikan päältä. Sitä saa itsekkin ihan uusia näkökulmia teidän kotiin tällä tavalla.

    VastaaPoista
  2. Varmaan se on niin, että itse näkee kotinsa eri silmin, kuin muut. Pitäisi kyllä välillä osata katsella kotiaan ulkopuolisen näkökulmasta, jotta pystyisi näkemään sisustuksensa mahdollisuudet ja muutosta kaipaavat jutut.

    VastaaPoista