12. marraskuuta 2015

Pikku V ja kauhea kiukku


Kuukauden sisällä meillä on ilmennyt uudenlaisia tilanteita Pikku V:n kanssa, nimittäin kauhea kiukku. Niin kauhea, että siitä ei meinaa tulla mitenkään päin loppua. Kun Pikku V raivostuu, niin hän saattaa sylissä ollessaan yrittää raapia, hakata päällään, läpsiä ja potkia. Lattialla ollessaan hän heittelee tavaroita ja konttailee raivoissaan ympäri asuntoa. Jos hänet ottaa syliin tai edes katsoo häneen päin, niin kiukku vain pahenee.  Olenkin nyt vain tyytynyt juttelemaan hänelle rauhallisesti läheltä, välillä ehkä silittänyt selästä. 

Olen jutellut Pikku V:lle kiukku kohtauksen aikana tyyliin, että sinua suututtaa nyt ihan kamalasti ja äiti huomaa sen. Se on ihan ok, kaikkia kiukuttaa joskus. Sitten olen aina kieltänyt satuttamasta muita, että ei saa raapia ja potkia.... Jos siis ollut sylissä ja raapinut, niin olen kieltänyt ja kertonut että se sattuu ja että niin ei saa tehdä. 

Mutta mutta, on tämä kyllä jännä juttu, kun tämä alkoi ihan yks kaks. Yhtenä päivänä sai mega raivarit ja sitten niistä tuli lähes joka päiväisiä. Pikku V saattaa raivota puolikin tuntia, syy kiukulle ei aina ole ihan selvä, milloin mikäkin saattaa sen laukaista. Tämä vain tuntuu itsestä jotenkin rankalta, imee niissä tilanteissa mehut. Kun ei tähän ole kerennyt jotenkin valmistautua. Ei kukaan kertonut, että se kiukkuaminen alkaa jo näin nuorena. On Pikku V kiukunnut siis aiemminkin vaikka kuinka paljon, mutta ei tällä tavalla. Tämä kiukku ja raivo on nimittäin potenssiin tuhat verrattuna aiempiin kiukkuihin.

Joten olenkin tässä nyt sitten kovasti pohtinut, että miten näissä tilanteissa pitäisi toimia ja onko tämä nyt ihan normaalia käytöstä tuon ikäiseltä lapselta. Että toiminko oikein juttelemalla ja olemalla läsnä? Googlasin ja siellä puhuttiin jostakin esi uhmasta, mietin että onkohan tämä nyt sitten sitä. Olin siinä uskossa, että se kunnon kiukkuaminen alkaa vasta siinä kahden vuoden jälkeen, ennen kolmea, mutta että näin aikaisin.  Pikku V on vasta 1v 7kk vanha. Pieni mies, suuret tunteet.


Minkä ikäisenä teidän lapsillanne on alkanut tulla mega kiukkuja, vai tuleeko niitä teillä?
Miten hoidatte ne tilanteet, kun lapsi saa mega raivarit, eikä mikään tunnu auttavat kiukun laannuttamisessa?
Onko tämä nyt ihan normaalia tämän ikäiseltä lapselta?

2 kommenttia:

 1. Hei, meillä Navan nyt 4v kiukut ja uhmat ovat menneet hyvin aaltoilevasti.
  Suunnilleen siinä 1v8kk-2v iässä alkoi ensimmäinen kiukku/uhmatuhma aalto. Tuntui että Napa oli turhaantunut ja tunteiden ilmaisu oli vaikeaa.

  Sitten se pian helpotti. Kun hän oppi puhumaan paremmin ja tekemään enemmän, jotenkin hänelle tuli niin paljon uutta että kiukku jäi.

  Usein lapsille tulee kai 3vnä se paha uhma. Meille tuli toinen uhma-aalto siinä 2.5 vnä.
  Kiukkukohtauksia, huutoa, puremista, lelujen heittelyä.. Mutta se oli aika lyhyt aalto. Ja jo ennen 3v synttäreitä ohitse.

  Nyt 4v täytettyä alkoi ehkä pahin uhmakausi koskaan.
  Lyömistä, puremista, huutoa..
  Ja juuri tässä uhma-aallon harjalla elämme tällä hetkellä.
  Toiset päivät menee tosi hyvin. Ja bäng kun salma taivaalta uhmatuhma iskee.
  Kuten tänään kauppareissulta kotiin kävelymatkalla, tulee kiukku, itkut ja potkut :D

  Meillä paras tapa on ollut, annamme hetken pojan kiukuta ja kerromme mitä pitäisi tehdä ja miksi.
  Jos tämä ei tehoa, niin kuin usein on , sitten menemme pojan luo ja yritämme viedä huomiota positiivisiin asioihin.

  Kuten tänään hän ei halunnut kävellä, huusi, itki ja potki. Aluksi kerroimme miksi pitää kävellä kotiin. Se ei auttanut.
  Ikkä meni sitten Navan luokse, otti kädestä kiinni ja näytti kuinka taskulampulla voi valaista tietä.
  Ja taas matka jatkui ja kiukut oli unohdettu.

  Kiukut, uhmat ja varsinkin megaraivarit ovat kyllä aika raskaita, mutta onneksi lopuksi helpottaa.

  Toivottavasti löydät tapoja kiukkutilanteisiin! Tsemppiä !

  Mukavaa viikonloppua !

  - Napamssujen mami

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle vinkeistä. Tällä hetkellä kiukku kohtaukset on lieventyneet, mutta seuraavaa suurien kiukkujen aaltoa odotellessa.

   Poista