5. joulukuuta 2015

Gluteenittomat ja vähäsokeriset epä joulutortut DIY


Mieleni tekee kovasti joulutorttuja, ja ne kuuluvat minun jouluuni. Joulutortuissa on kuitenkin valitettavasti paljon vehnää ja sokeria, niin en niitä voi syödä niin usein kuin haluan. Olenkin tässä googletellut sopivaa gluteenitonta ja vähäsokerista joulutorttu ohjetta, että jos löytäisi jonkun oikeasti hyvän ohjeen. 

En oikein pidä gluteenittomien leivonnaisten perus mausta ja hajusta, mutta poikkeuksiakin olen löytänyt ja testannut. Pääosin olen kuitenkin joutunut muokkailemaan ohjeita vielä enemmän omiin tarpeisiini sopiviksi. Gluteenittomissa valmiissa jauhoseoksissa kun tuntuu kaikissa olevan lisättyä sokeria ja vielä aika paljon. Olenkin sekoitellut eri jauhoja ja näin vähentänyt valmiiden jauhoseosten sokeri kuormaa. Valmiit jauhoseokset ovat usein myös tehty vehnätärkkelyksestä, joka mielestäni on kyllä vehnää sekin..... 

Itsellä kun ei ole sitä vehnä allergiaa, vaan ongelma on se PCOS ja sen myötä alentunut verensokerin sietokyky, niin tuo vehnätärkkelyskään ei varmasti ole kovin hyvästä.

Mutta asiaan. Tässä googletellessani löysin erään ohjeen, jonka sitten muokkasin aika reippaasti oman näköisekseni. Löysin nimittäin ohjeen Gluteenittomiin joulutorttuihin. No ei kun leipomaan.


Gluteenittomat ja vähäsokeriset epä joulutortut 
 Eli joululeivonnaiset. Ohjeesta tulee tortun paksuudesta riippuen 20-30 kpl.

Saippuakuplia olohuoneessa- blogi, kuva Hanna Poikkilehto, Leivonta, joulu, Gluteeniton, vähäsokerinen

Aineet:

250g voita
1 1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 dl maissitärkkelystä
1 dl Mantelijauhoa
5 dl gluteenitonta jauhoseosta 
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl kuohukermaa
1/4 osa keraviilipurkista (purkin koko 200g)
1 1/4 Vichyä
 3 purkkia piltti luumusosetta

1.Ota voi lämpenemään taikinakulhoon ja sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin.

2.Sekoita/ nypi lämmennyt voi ja kuivat aineet keskenään.

3.Lisää taikinaan Kuohukerma, kermaviili ja vichy ja sekoita 

4.Ripottele kahdelle leivinpaperille reilusti jauhoja ja ota puolet taikinasta kummallekin leivinpaperille. 

5.Painele jauhojen avulla taikina n.1cm paksuksi levyksi. (tämä on tietenkin maku kysymys, haluaako paksumpia vai ohuempia torttuja, että paksuus ihan oman maun mukaan) Paksummat ja hyvin pohjasta jauhoitetut on helpompi siirtää pellille leivinpaperin päälle.

6.Painele pipari muotilla taikina irti ja nosta se lastalla pellille leivinpaperin päälle.

Saippuakuplia olohuoneessa- blogi, kuva Hanna Poikkilehto. leivonta, gluteeniton, vähäsokerinen

Saippuakuplia olohuoneessa- blogi, kuva Hanna Poikkilehto, gluteeniton, leivonta, vähäsokerinen


7.Laita luumuhilloa tortun keskelle haluamasi määrä. Me oltaisiin voitu laittaa vieläkin enemmän ja hyvä olisi tullut.

Saippuakuplia olohuoneessa- blogi, kuva Hanna Poikkilehto, gluteeniton, leivonta, vähäsokerinen

8.Paista 225 asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia, kunnes tortut ovat hieman kohonneet ja saaneet vähän väriä. Kovin paljon kohoamista ei tapahdu, että jos haluat paksumpia torttuja, niin taikina pitää painellessa jättää paksummaksi.

Saippuakuplia olohuoneessa- blogi, kuva Hanna Poikkilehto, gluteeniton, leivonta, vähäsokerinen,
Valmiit epä joulutortut


Eipä näitä kyllä oikein joulutortuiksi voi kutsua, mutta ihan hyviä joulu leivonnaisia niistä kyllä tuli. Voisin tehdä toistekin. Eivät maistuneet yhtään sellaiselta gluteenittomalta, vaan ihan hyvältä. Koostumus oli kyllä ihan erilainen, kuin joulutortuissa, nimittäin koostumus tortuissa oli sellainen ei kovin lehtevä. Maku kyllä oli jonkin verran joulutortun tyylinen, kyllä siinä oli vivahde joulutortusta. Itse kun seuraavan kerran teen näitä, niin saattaisin kokeilla laittaa taikinaan hieman vaikka kanelia, aito vanilia jauhetta tai kaardemummaa tuomaan makua. Piltin luumusose valikoitui siksi näiden hilloksi, koska siinä ei ole lisättyä sokeria. Sekin toimi oikein loistavasti ja vaikka oli löysempää, kuin kaupan luumuhillo, niin pysyi todella hyvin torttujen keskellä leviämättä. Osan gluteenittomista valmis jauhoistakin vaihdoin muihin jauhoihin, joten sokeri kuorma pieneni toooosi paljon. Mutta hyviä ovat siitä huolimatta, että eivät nyt ihan joulutorttuja olleetkaan. Sen verran kuitenkin samaa makua näissä oli, että menee ihan hyvin joulutortun korvikkeesta. Että ei kun kokeilemaan vaan!


Millaisia Gluteenittomia leivonnaisia te olette leiponeet jouluksi? ovatko onnistuneet?
Entä onko joku muu koittanut vähentää sokerin käyttöä ja käyttänyt vaihtoehtoisia makeuttamis tapoja leivonnassa? 

Niin ja hyvä gluteeniton joulutorttu ohje on vielä hakusessa, että jos olet testannut ja tiedät oikeasti hyvän ohjeen, niin minulle kelpaisi sellainen! 

3 kommenttia:

 1. Makoisilta näyttävät! Vinkkinä vielä muuten mielenkiintoiseen blogiin: http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/kielenhuolto/oikeinkirjoitus/yhteen_vai_erikseen/yhdyssanat_ja_sanaliitot/

  VastaaPoista
 2. Tää vaikuttaa kyllä kokeiluun menevältä reseptiltä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne oli ihan ok, mut eihän niitä oikeisiin torttuihin voinut verrata. Ihan hyviä olivat kuitenkin :)

   Poista