6. joulukuuta 2015

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! 


Näin itsenäisyyspäivänä mietin sitä, että mitä itsenäisyys merkitsee. Joten täytyihän sitä aloittaa pohtimaan tietoa etsimällä. Wikipedia sanoo asiasta seuraavaa:


"Itsenäisyys eli suvereniteetti tarkoittaa valtiolle, organisaatiolle tai hallitukselle samaa kuin itsemääräämisoikeus, kun toinen vaihtoehto on olla jonkin muun hallittavana. Itsenäisyyden saaminen edellyttää joskus väkivaltaista irrottautumista. Itsenäisyyttä juhlistetaan useissa maissa kansallisena merkkipäivänä.

Itsenäisyydellä voi olla eri asteita, jolloin osa asioista on omassa päätäntävallassa, kun taas joissakin asioissa joudutaan noudattamaan jonkun muun sanelemia tai yhdessä laadittuja ehtoja." (Wikipedia)

Tämähän on nyt tietenkin fakta tietoa, mutta mitä se itsenäisyys sitten oikein merkitsee meille oikeasti, vaikka tunne tasolla?

Monet meistä on varmasti kuulleet kertomuksia sodasta. Monen meistä isovanhemmat tai heidän vanhempansa olivat sotimassa meille itsenäistä maata, itsenäistä Suomea. Monet kaatuivat, monet haavoittuivat ja monet traumatisoituivat kokemistaan kauhun hetkistä. Meille rakkaan isänmaan meille ovat taistelleet sotaveteraanit ja lotat, rohkeat ja sitkeät naiset ja miehet.

Monesti unohtuu se seikka, että kuinka tärkeässä asemassa myös naiset olivat sodan aikana. Monet heistä käytännössä pyörittivät suomea miesten ollessa rintamalla, myös monet naiset värväytyivät vapaaehtoisesti rintamalle erilaisiin maanpuolustus tehtäviin.  Ilman näitä rohkeita naisia, niin olisimmeko nyt itsenäinen Suomi?


"Talvi- ja jatkosodan aikana oli koko ajan keskimäärin 13 000 lottaa armeijan apuna sotatoimialueella. Kotirintamatehtävissä työskenteli päätoimisesti noin 50 000 lottaa. Lisäksi 100 000 lottaa toimi apulaisina oman työnsä ohessa..... Jatkosodan alussa heinäkuussa 1941 Lotta Svärd –järjestö liitettiin ylipäällikön päätöksellä Suomen puolustusvoimien osaksi järjestön lukuisten maanpuolustustehtävien vuoksi.[25] Lotta Svärd oli jatkosodan aikaan maailman suurin vapaaehtoinen naisten maanpuolustusjärjestö, siihen kuului enimmillään 232 000 jäsentä.[26][27] Lotta Svärd -järjestö kykeni vapauttamaan talvi- ja jatkosodan aikana 1939–1944 noin 25 000 suomalaista miestä muihin tehtäviin...... 12. joulukuuta 2005 sai ensi-iltansa lotista kertova elokuva Lupaus, jonka oli tilannut Lotta Svärd Säätiö."[28][29]." (Lähteet: Wikipedia-  Lotat talvi- ja jatkosodassa)[24]

Niin mitä tämä kaikki nyt sitten tunne tasolla herättää? No minussa ainakin suurta kiitollisuutta ja kunnioitusta sotaveteraanien ja lottien työstä. Edelliset sukupolvet rakensivat meille pohjan ja mahdollisuuden tähän kaikkeen, mitä meillä tänä päivänä on. Suomessa on asiat kuitenkin pääsääntöisesti suhteellisen hyvin vielä toistaiseksi ollut. Täällä on rauha, täällä on suhteellisen toimiva terveydenhuolto, puhdasta juomavettä, ruokaa saa monipuolisesti kaupasta, voimme rauhassa kulkea kadulla, ilman että kokoajan tarvitsee pelätä. Tietenkin viimeaikaisen uutisointi saa pohtimaan, että kuinka pitkään meillä on toimiva terveydenhuolto ja milloin ensimmäinen terrori isku rantautuu tänne meille? Toivottavasti ei koskaan! Tietenkin meillä suomessakin on heitä, joilla menee huonommin ja rahat on vähissä, mutta monella menee hyvin. Suomi kuitenkin kuuluu maailman rikkaimpien maiden joukkoon, tämän hetkisestä laloustilanteesta huolimatta.

Mutta niin... Monet sotaveteraanit ja lotat ovat jo nukkuneet pois, mutta on heitä vielä myös elossa. Muistaako kukaan teistä Hannes Hynöstä, joka oli aiempana vuonna linnassa hyvi pirtsakassa kunnossa ja jäi monien linnanjuhlia katselleiden mieleen pirtsakasta ja valoisasta elämänasenteestaan? Luin juuri sotaveteraanien liiton sivuilta, että valitettavasti hän on nukkunut pois.


Hannes Hynönen kuoli 30.11.2015 Mikkelissä. Hänestä tuli parin vuoden aikana suomalaisten suosikki. Hannes eli elämänsä loppuun asti täysillä. Muistamme hänet valoisasta elämänasenteesta.(Sotaveteraaniliitto)


Rakkaat päättäjät tämä meille rakas itsenäinen Suomi on tuskalla, hiellä ja verellä rakennettu. Älkää tuhotko kaikkea sitä hyvinvointia, jota edelliset sukupolvet ovat meille olleet rakentamassa, vaan vaalikaa meidän kaikkien yhteistä hyvää tekemissänne päätöksissä. 

Mutta miten tämä itsenäisyyspäivä näkyy tänään meillä kotona? No ainakin poltan itsenäisyyspäivän kynttilää. Myöhemmin teemme ja syömme myös itsenäisyyspäivän aterian, kunhan tuo krapulaansa parannellut miekkonen tuolta heräilee päivänunilla olevan Pikku V:n kanssa. M oli siis eilen luokkakokouksessa, jossa oli tarjolla vähän runsaammin A tuotteita. Noh, se on se ilmaisen viinan kirous. Saatamme illalla ainakin osittan katsella linnan juhlia televisiosta.

Tänään puuhailemme myös joululahjoen teon parissa, koska tänä vuonna minulla on tarkoitus tehdä suurin osa joululahjoista itse. Projekti alkoi eilen ja jatkuu vielä ainakin tänään.

Että tälaista paatosta tässä postauksessa, mutta kuitenkin lopuksi:

Onnea itsenäinen suomi, 98v!

0 kommenttia: