17. heinäkuuta 2017

Kun lapsi tippuu ja lyö päänsä - neuvoja vanhemmille + Minkä muutoksen lapsen tippuminen sai kotonamme aikaan?


Saippaukuplia olohuoneessa - blogi, Kuva Hanna Poikkilehto, Sänky, Ikea, Makuuhuone, kun lapsi tippuu ja lyö päänsä, sisustus,


Heräsimme viime viikolla eräänä aamuna kamalaan jymäykseen ja löysimme Aunon makaamasta sängyn vierestä lattialta. Auno on nyt kolmesti pudonnut meidän sängystämme lattialle ja viime viikolla pudotuksia oli kaksi. VIimeisellä kerralla pudotus oli ilmeisen kova, kun aluksi poikaan ei meinannut saada kontaktia, vaan häntä piti hieman hellästi herätellä. Aunohan oli siis ollut nukkumassa omassa sängyssään, mutta halusi aamulla kömpiä äidin ja isän viereen ja noustessaan sänkyyn putosi. 

Joka kerta, kun lapsi putoaa, tai satuttaa itsensä, niin minun hengitykseni salpautuu, pulssi kohoaa ja hätä lapsen voinnista iskee päälle salamana. Nyt varsinkin, kun Auno ei edes alkanut suoraan pudottuaan itkeä, vaan reaktio putoamiseen tuli vasta paljon myöhemmin sylissä. Tuo aamu alkoi meidän perheessä soitolla Hyvinkään sairaalaan ja jatkui Järvenpään uuden terveyskeskuksen Justin  päivyksessä. Onneksi selvisimme kuitenkin säikähdyksellä. Auno voi loppupäivän ja seuraavan yön ihan hyvin, eikä merkkejä aivotärähdyksestä tai muusta vakavammasta ollut.

Jokainen äiti pystyy varmasti samaistumaan siihen tunteeseen, kun lapsi tippuu jostakin. Putosipa lapsi sitten sohvalta, sängystä, hoitopöydältä, portaista, sylistä, tai mistä tahansa, niin päähän kohdistunut isku on aina vakava paikka. Olemme itse olleet useamman kerran päivystysessä päähän kohdistuneen kolhun vuoksi. Auno on hieman kömpelö ja meillä näitä kolhuja on riittänyt ja joka  kerta toivon, että niitä ei tulisi enää yhtään lisää. 

Monet äidit myös kokevat näistä kolhuista ja tippumisista suurta häpeää ja syyllisyyttä, itsekin olen kokenut. Monet äidit pyörittelevät päässään kysymyksiä, että miksi en kyennyt estämään lapsen tippumista? Olen varmasti ainoa äiti, jonka lapsi tippuu! Olen huono äiti, kun lapseni pääsi tippumaan! Näin ei kuitenkaan ole. Päivystyksessä kun Auno tippui ensimmäisen kerran lääkäri kertoi minulle, että lähes jokainen lapsi tippuu jostakin ennen yksi vuotis syntymäpäiväänsä. Päivystykseen tulee hänen mukaansa päivittäin lapsia jotka ovat tippuneet jostakin, mutta tästä ei vain puhuta kovin paljon julkisesti. Kukapa äiti sitä nyt haluaisi hiekkalaatikon reunalla kertoa pudottaneensa lapsensa, tai että oli antanut lapsensa vahingossa tippua hoitopöydältä.

Tippumisia ja päähän kohdistuneita kolhuja tapahtuu kun lapset alkavat liikkua enemmän, eikä niiltä voi aina välttyä. Jokaisen vanhemman onkin hyvä tietää jo etukäteen kuinka toimia tilanteessa, kun lapsi tippuu ja kolauttaa päänsä. Hyvät ohjeet kuinka tilanteessa toimia löytyvät seuraavilta verkkosivuilta:


Saippaukuplia olohuoneessa - blogi, Kuva Hanna Poikkilehto, Sänky, makuuhuone, kun lapsi tippuu sängystä ja lyö päänsä,
Sänky joka lähti seuraavaan kotiin.


Meidän vanha sänkymme oli aika korkea, enkä koskaan muutenkaan ole pitänyt siitä. En pitänyt sen muodoista, enkä väristä. Sänky tuli meille M:n isältä, kun he ostivat itselleen uuden sängyn. Tarkoituksenani oli maalata se valkoiseksi, mutta sitä en koskaan saanut tehtyä. Olen jo pitkään puhunut sängyn vaihtamisesta, mutta nyt totesin sen tapahtuvan saman tien. En enää halua kertaakaan herätä siihen ääneen, kun jompi kumpi lapsistani putoaa lattialle. Me tarvitsimme uuden, matalamman ja turvallisemman sängyn, niinpä laitoin alulle kolme vuotta kypsyttelemäni projektin nimeltä uusi sänky. Uuden ja matalamman sängyn teimmekin sitten saman päivän aikana, jotta uusia tällaisia aamuja ei meille enää tulisi. 

Uuden sängyn myötä sain valtavan inspiraation ja koko makuuhuoneemme sisustus tulee lähi aikoina muuttumaan. Kauan kadoksissa ollut näky siitä, millaisen makuuhuoneen haluaisin meille tähän kotiin kirkastui, kun uusi sänky oli valmiina makuuhuoneessa. Sängystä, sen  tekemisestä ja makuuhuoneen uudesta sisustuksesta lisää tulevissa postauksissa.


xx


Hanna

0 kommenttia: