18. syyskuuta 2017

Imetys ei laihduta kaikkia, vaan joitan se voi jopa lihottaa!


Saippuakuplia olohuoneessa- blogi, Kuva Hanna Poikkilehto, mittanauha, paino, lihominen, laihtuminen, imetys, laihduttaminen, vauva, taapero, äitiys, hyvinvointi, liikunta, uni,

Imetys laihduttaa. Ei pidä aina paikkansa. Aina kuulee kerrottavan kuinka kilot karisevat vauhdilla synnytyksen jälkeen kun imettää, kaikilla se ei kuitenkaan mene näin. Minä olen lihonut imettämisen aikana kahdeksan kiloa ja tiedän muitakin äitejä, jotka ovat imetyksen aikana lihoneet, tai heidän painonsa ei ole tippunut kiloakaan imetyksen aikana. Aluksi tunsin huonommuutta nousevasta painosta ja ihmettelin, että milloin se imetyksen laihduttava vaikutus oikein alkaa.

Lopulta päätin ottaa asiasta vähän selvää ja tulin siihen tulokseen, että kaikkia äitejä imetys ei kohtele yhtä suopeasti. Osan meistä keho (hormonitoiminta) on ilmeisesti luotu niin, että se pitää kiinni kertyneistä kiloista, tai jopa alkaa varastoimaan lisää rasvaa imetyksen onnistumisen takaamiseksi. Imetyshän ei välttämättä onnistu, jos naisen elimistössä ei ole tarpeeksi rasvaa, joten tämä painon nouseminen on ihan loogista. 

Olin aika laiha heti Helmin synnyttyä ja painoin yhtä paljon, kuin raskaaksi tullessani, minulle ei siis jäänyt yhtään raskauskiloa. Minä kerään ne kilot nyt, elimistöni kerää imetyskiloja. Paino nousi imettäessä ensimmäiset kuusi kuukautta tahtia kilo per kukausi, mutta sitten nousutahti hidastui, onneksi. Nyt 13 imetetyn kuukauden jälkeen kertyneitä kiloja on yhteensä kahdeksan. Ennen raskautta ja Helmin syntymän jälkeen painoni oli n. 46kg, josta se on noussut lähes 54 kiloon. Mitään muutoksia en kuitenkaan tehnyt millään elämän osa-alueilla, en syömisessä, nukkumisessa, enkä liikunnassa. Elimistöni ilmeisesti koki, että kehossani ei ollut tarpeeksi rasvaa ja alkoi kerätä sitä lisää. Painon nousun väheneminen taas taitaa kertoa sen, että tämän hetkinen painoni alkaa olla hyvä imetyksen aikana.

Kahdeksan kiloa ei kuulosta joidenkin korvaan paljolta, mutta minua tämä painon nouseminen häiritsee. Neuvolassa minulle sanottiin vielä, että imetys voi myös viedä lihaksia. Mitä lihaksia se nyt sitten vielä voisi kehostani viedä, kun tuntuu, että ei niitä juuri enää kahden raskauden ja kahden vuodelevon jälkeen ole. Noh, vaikka paino ei olekaan ihan tähtitieteellisissä lukemissa, niin kehon koostumus on selkeästi muuttunut. Lihakset ovat kadonneet ja läskiä on tullut reippaasti tilalle. 

Osa minusta odottaa sitä aikaa, kun imetys loppuu ja voin huoletta alkaa pudottamaan painoa. Imetyksen aikanahan ei saisi laihduttaa, joten kai tämä täytyy vain hyväksyä ja antaa ajan kulua. Joinakin päivinä olo kuitenkin on jotenkin iso ja kaipaan takaisin laihempaa itseäni. En koe oloa kropassani hyväksi tämän kokoisena ja vähän hyllyvänä, en siis ole sinut itseni ja painoni kanssa.

Liikunnan harrastamistahan imetys ei kuitenkaan kiellä, ennemminkin sitä suositellaan. Joten liikkuminen ja kuntosali harjoittelu lisäisi varmasti lihaksia ja auttaisi jaksamaan arjessa. Imetyksen aikana pätevät samat liikunta suositukset, kuin muulloinkin. Ainoastaan laihduttaminen ei ole suotavaa, jotta vauva saa varmasti tarvitsemansa ravinnon. Pitäisi siis vain liikkua enemmän ja muistaa syödä säännöllisin väliajoin terveellistä ruokaa, unen merkitystä vähättelemättä. Huonosti nukutut yöt voivat myös lisätä lihomista, mutta näin lapsi perheessä oma uni ei ole vain omissa käsissä, vaan lasten tarpeet menevät yölläkin omien tarpeiden edelle. Pitäisi myös harrastaa liikuntaa, mutta lempeästi ja omaa oloa, sekä kehoa kunnellen. Itse olen kuitenkin sellainen, että sitten kun mennään, niin mennään sata lasissa, joten pitää löytää se kultainen keskitie tässäkin asiassa.

Pääosin meillä syödään ihan terveellistä koti ruokaa, mutta väsyneenä ateriarytmi voisi olla säännöllisempi. Olen myös syönyt jonkin verran enemmän hyvää, kuin ennen raskautta, joten tässäkin kohtaa olisi vähän petrattavaa. En minä sitä hyvää kuitenkaan kaksin käsin mätä naamaan, joten tämäkin puoli on ihan normaalin rajoissa. Huomaan kuitenkin olevani ainakin jonkin verran sokeri koukussa, verrattuna aiempaan elämäntapaani. Ennen välttelin valkoista ja prosessoitua sokeria ja vehnää. Joskus tietenkin söin niitäkin, mutta en niin usein kuin nyt. Tähänkin pitäisi kiinnittää huomiota, koska selkeästi minun elimistölleni valkoinen vehnä ja valkoinen sokeri ei kovin hyvin sovi.

Aiemmin tämä noussut paino ei häirinnyt niin paljon, koska imetyksen tärkeys meni etusijalle ja se että vauva saa varmasti tarvitsemansa maidon. Kuitenkin nyt Helmin ollessa jo yli vuoden tuntuu, että kohta alkaisi olla aika tehdä asialle jotain. Eli itse omalta kohdaltani voisin parantaa ateriarytmiä, vähentää hyvän syömistä, jättää valkoisen vehnän ja sokerin minimiin ja lisätä liikuntaa. Nukkua pitäisi enemmän, mutta se on lapsiperheessä todella suuri haaste. Kaikki tämä pitää kuitenkin tehdä itselle armollisesti, omaa kehoa, mieltä ja arjessa jaksamista kuunnellen. Liikaa ei kannata reuhtoa, vaan tehdä sen mihin oma jaksaminen lapsiperheen arjen keskellä antaa mahdollisuuden. Kuitenkin niin, että jos kertyneet kilot häiritsee, niin tekee jotain edes vähän. Pienistä puroista syntyy suuria jokia. 

Tämä on sinulle, joka tuskailet imetyksen aikana painon nousemisen kanssa, tai sen kanssa että paino ei putoa. Tämän haluan sanoa sinulle:

Jos sinusta tuntuu, että painosi ei ole tippunut imetyksen aikana, niin se on ihan normaalia.
Jos sinusta tuntuu, että painosi nousee imetyksen aikana suhteellisen terveellisistä elintavoista huolimatta, niin sekin on ihan normaalia. Älä huoli, monet ovatkin kertoneet, että imetyksen loputtua paino on vasta lähtenyt laskuun. Lihaksia se ei kylläkään takaisin tuo, siihen voi vain liikunta auttaa. Älä siis huoli, kaikki vie aikansa. Raskaus on kestänyt lähes 10 kuukautta, niin kyllä elimistöllä menee se vuosi palautuessa raskaudesta. Imetyskin on elimistölle kovaa työtä, joten anna itsellesi armoa. Kyllä ne kilot vielä kerkeää karistaa aikanaan imetyksen loputtua. Teet sen minkä pystyt ja mikä tuntuu hyvältä, se riittää.

Halutessasi voit kuitenkin lisätä liikuntaa, miettiä hieman syömisiäsi (ateria koko, ateria rytmi ja terveellisyys). levätä / nukkua mahdollisuuksien mukaan ja jättää herkut vähän vähemmälle. Tämä kaikki kuitenkin omien resurssien ja jaksamisen mukaan.  Nauti lapsestasi ja nauti elämästä kiloistasi huolimatta!

Tulevissa postauksissa kerron mitä itse olen lähi aikoina tehnyt omaa oloani ja ulkoista habitustani kohottamaan. Olen nimittäin tarttunut härkää sarvista ja ottanut asiakseni tehdä asialle jotain.

xx

Hanna

2 kommenttia:

  1. Heippa. Todella mukavaa, että blogisi ilm. Maitokahvimedian Kuukauden Blogi kisaan. Sinulla onkin oikein selkeä ja helppolukuinen kokonaisuus. Paljon kivoja aiheita, joihin on helppo samaistua. Lämmin kirjoitustyyli. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle toivottaa Maitokahvimedia tiimi!

    VastaaPoista
  2. Tää on niin totta! Ei todellakaan ole lähtenyt raskauskilot imetysaikana, pikemminkin tuplaantunut... tää jatkuva nälkä... Tarviiko muuta sanoa?

    VastaaPoista