21. tammikuuta 2018

Vieläkö sä imetät?

Saippuakuplia olohuoneessa -blogi, kuva Hanna Poikkilehto, imetys, body, love, milk, made of, lapsi, taapero, vauva, äitiys,


Vieläkö sä imetät? Ensimmäisen kerran taisin kuulla tämän kysymyksen Helmin ollessa puolivuotias. Ensi kuussa Helmi on jo puolitoista vuotias ja imetän edelleen. Minusta tuli siis taapero imettäjä. Kuulen tuota samaa kysymystä nykyisin suhteellisen usein, koska onhan se nyt joidenkin mielestä outoa, että puolitoista vuotias lapsi syö vielä rintaa. Toinen usein kysytty kysymys on että kauanko sä aiot vielä jatkaa imetystä ja milloin oot ajatellut lopettaa? Niin, hyvä kysymys, mutta en oikein osaa vastata. Suomessa suositellaan täysimetystä 4-6 kk ikään saakka ja imetystä kiinteiden rinnalla ainakin vuoden ikään saakka. WHO suosittelee imetyksen jatkamista kahden vuoden ikään asti.

Helmi täyttää kohta puolitoista vuotta ja meillä on yksi imetys kerta vuorokaudessa jäljellä. Jäljellä oleva kerta on ilta imetys ennen nukkumaan menoa. Tämä on selkeästi ollut Helmille tärkeää. Aloitin imetyksen ajatuksella, että jos edes muutaman kuukauden onnistuisi ja onnistuihan se vaikeuksista huolimatta. Seuraavaksi toivon onnistuvani imettämään puoli vuotiaaksi ja näin kävi. Seuraava ajatus oli, että jos kymmenen kuukautiseksi. Vuoden kohdalla (jolloin olin ajatellut alunperin lopettaa) totesin, että jatketaan nyt kun kerran näin hyvin onnistuu. Koska Helmi ei näytä vieroittavan itseään rintamaidosta, niin mikäs tässä on imettäessä.

Lopulta aloin itse vierottaa Helmiä syöttö kerrallaan, mutta tässä sitä vielä mennään ja en tiedä milloin meillä imetys loppuu kokonaan. Sen verran olen kyllä ajatellut että ehkä nyt, kun puolitoista vuotta tulee täyteen, niin voisi jo pikkuhiljaa lopettaa. Olen kuitenkin ajatellut että kaksi vuotiaaksi en Helmin imettämistä kuitenkaan aio jatkaa, vaan että jossain vaiheessa ennen sitä imetys voisi loppua. Mikään kiire lopettamisen kannalta ei ole, että katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tuskin se  Helmikään enää rippikoulu iässä sitä rintaa tulee pyytämään, että eiköhän se imetys tässä ajastaan lopu.

Oletko sinä imettänyt taaperoa ja miten teillä imetystaival tuli päätökseen?

xx

Hanna

0 kommenttia: