31. heinäkuuta 2018

Kuinka päiväkoti tuki erityisen Aunon kehitystä? - Miten meni ensimmäinen vuosi päiväkodissa?

Saippuakuplia olohuoneessa blogi, kuva Hanna Poikkilehto, Päiväkoti, Erityislapsi, Lapsen kehitys, Poika, Auno, Arki, Äitiys, Tukiviittomat, Kehitysviivästymä, Monimuotoinen kehityshäiriö,


Miten meni meidän erityisen ihanan Aunon ensimmäinen vuosi päiväkodissa? Päiväkodin aloituksen kanssa meillä oli viime elokuussa vaikeuksia. Vaikeudethan eivät siis johtuneet Aunosta, vaan sain itse tapella oikeanlaisesta päiväkoti paikasta ja tuesta mitä Auno tulisi saamaan. Tästä voit käydä lukemassa Päivähoitopaikka päätös vitutus postauksesta. Lopulta saimme kuitenkin aikaiseksi kompromissi ratkaisun ja asiat alkoivat lutviutua ja pystyin laittamaan lapseni hyvillä mielin päiväkotiin.

Millaista tukea Auno sai ensimmäisenä vuotenaan päiväkodissa? Millaisen kompromissin saimme lopulta aikaiseksi? Miten ensimmäinen vuosi päiväkodissa meni?


- Aunon päiväkotipaikka oli alle 3 vuotiaiden ryhmässä ja hän oli vuoden verran kahden lapsen paikalla. Ryhmässä oli tällöin vain 14 lasta. Aikuisia ryhmässä oli kaksi, eli lastentarhan opettaja ja yksi kasvattaja (lastenohjaaja). Ryhmä oli pieni, joten Auno sai tarvitsemaansa tukea päiväkodin kasvattajilta. Ryhmä- tai henkilökohtaista avustajaa emme saaneet, mutta alle 3 vuotiaiden ryhmä ja pieni ryhmäkoko riittivät onneksi tueksi Aunolle.

- Auno sai lopulta lisää tunteja päiväkodissa. Tunnit siis lisääntyivät alkuperäisestä päätöksestä. Vuoden verran Auno oli päiväkodissa ma- to 8-15. Tämä oli hänelle selkeästi hyvä tuntimäärä viikossa.

- Aunon omahoitaja kävi viittomat ja kuvat kurssin, eli ryhmässä käytettiin kuvia ja viittomia aktiivisesti. Tämä oli Aunolle todella tärkeää ja auttoi meitä eteenpäin kommunikoinnissa.

- Auno kehittyi päiväkodin aloittamisen jälkeen hurjaa vauhtia. Uusia sanoja alkoi tulla ja viittomat lisääntyivät. Lopulta Auno alkoi puhumaan myös kolmen sanan lauseita. Tällä hetkellä Aunolla on käytössään noin 80 sanaa.

- Auno oppi pukemaan itse vaatteensa päälle, myös ulkovaatteet!

- Auno kehittyi useissa taidoissa huimasti. Hän loistaa arjessa tarvittavissa taidoissa, ne ovat selkeästi hänen vahvuutensa.

-Muiden lasten seura selkeästi auttoi Aunoa kehittymään ja hän sai päiväkodista paljon uusia ystäviä. Auno meni päiväkotiin aina iloisena ja selkeästi viihtyi siellä. Auno sai myös itselleen parhaan ystävän, jota hän on nyt kesälomalla selkeästi ikävöinyt. Onneksi voi tehdä treffejä.

Aunon ensimmäinen vuosi päiväkodissa oli perheellemme menestys. Elämämme helpottui todella paljon Aunon oppiessa lisää uusia taitoja. Varsinkin puhe ja arjen taitojen lisääntyminen näkyi elämämme helpottumisena. Auno on edelleen ikäistänsä huomattavasti jäljessä, mutta hän kehittyy kokoajan omaan tahtiinsa. Päiväkoti oli lopulta todella hyvä tuki Aunolle.

Saippuakuplia olohuoneessa blogi, kuva Hanna Poikkilehto, Päiväkoti, Erityislapsi, Lapsen kehitys, Poika, Auno, Arki, Äitiys, Tukiviittomat, Kehitysviivästymä, Monimuotoinen kehityshäiriö,


Miten tästä eteenpäin? Miten tuleva vuosi?


Harmiksemme Aunon päiväkoti tulee vaihtumaan ja samalla myös päiväkodin henkilökunta ja päiväkoti kaverit. Jännitän hänen puolestaan tulevaa vuotta ja sitä miten Auno sopeutuu taas uuteen päiväkotiin ja päiväkoti ryhmään. Jos Auno olisi normaali lapsi hän saisi jatkaa samassa päiväkodissa, mutta koska hän on erityislapsi niin emme saaneet hänelle paikkaa vanhasta päiväkodista. Tämä kirpaisee äidin mieltä. Paaras ystävä jää vanhaan päiväkotiin, joten toivon Aunon saavan uusia ystäviä uudesta päiväkodista. Onneksi kuitenki voimme tehdä leikki treffejä tärkeän ystävän kanssa jatkossakin.

Ensi vuonna Auno siirtyy yli kolme vuotiaiden ryhmään. Ryhmä on onneksi pienennetty ja siinä onkin vain 15 lasta. Tuki onneksi lisääntyy. Ensi vuonna Aunon ryhmässä on töissä lastentarhan opettaja, lastenohjaaja ja kaksi ryhmävustajaa. Aunon ryhmässä on muutama erityisempää tukea tarvitseva lapsi ja loput lapsista ovat ns. tarpeiltaan tavallisia. Erityisryhmä tämä ryhmä ei kuitenkaan ollut, koska erityisryhmä paikkaa Auno ei tänäkään vuonna saanut.

Toivon että Auno sopeutuu hyvin uuteen päiväkotiin ja uuteen päiväkoti ryhmään. Toivon että hän saa paljon uusia ystäviä. Toivon myös että tuki jota Auno saa on riittävä ja kehityksen eteneminen jatkuisi hyvin.

Saatat pitää myös näistä postauksista:
Ensiaskeleita (Auno on tässä postauksessa vielä nimellä Pikku V)
Ihana ja erityinen Auno

xx

Hanna


3 kommenttia:

 1. Muistan kuinka tavatessamme juteltiin tästä päiväkotiasiasta ja muistan sun huolen, miten kaikki tulee menemään. Ihana kuitenkin kuulla, että Auno on saanut kavereita ja Auno on oppinut paljon uusia hienoja taitoja! Ikävää, että että edessä on taas muutoksia, mutta uskon, että kaikki menee hyvin ja hyvä alku saa jatkua uudessakin päiväkodissa. :)

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, että päiväkotitaival alkoi näin hyvin! Kuulostaa lupaavalta! Tsemppiä uuteen päiväkotiin!

  Meillä paljolti samanlainen tilanne edessä tänä syksynä. Uusi päiväkoti ja uudet ihmiset. Elämän ensimmäinen ystävä jää vanhaan päiväkotiin :/ Meillä ei vielä minkäänlaista hoitosuhdetta tai diagnoosia, joten mitään erityisjärjestelyjä ei ole luvassa. Jännitystä on siis ilmassa täälläkin!

  VastaaPoista
 3. Toi on tosi vähän että pienten ryhmässä on ollu vain 2 työntekijää! Hyvä että lisääntyy nyt kahdella. Onko teillä ollu päiväkodissa mitään ongelmia lasien kanssa?

  VastaaPoista