29. heinäkuuta 2018

Töihin paluu monen vuoden kotiäitiyden jälkeen - Vinkkejä kuinka valmistautua töihin paluuseen.


Saippuakuplia olohuoneessa blogi, kuva Hanna Poikkilehto, työelämä, töihinpaluu, hoitovapaa, lapsi, perhe, päiväkoti, äitiys, perhe, flat lay,

Syksy tuo perheellemme todella suuren muutoksen, kun minä palaan takaisin työelämään. Olen ollut lasten kanssa kotona nyt noin neljä ja puolivuotta. Tämä on pitkä aika ja tunteeni töihin paluuseen ovat tällä hetkellä aika ristiriitaisia. Tässä postauksessa kerron mm. minun vinkkejäni siihen mitä asioita täytyy hoitaa ja ottaa huomioon ennen töihin palaamista? Ennen vinkkejä kerron kuitenkin hieman meidän tilanteestamme ja siitä miksi palaan töihin nuorimman lapseni ollessa vasta kaksi vuotias.

Olin aina ajatellut että palaisin töihin vasta nuorimman lapsen ollessa 3 vuotias, mutta rahallinen tilanteemme vaatii minun palaamistani töihin jo aiemmin. Asiat täytyy hoitaa niin, että asunto pysyy pään päällä, laskut tulevat maksetuiksi, ruokaa on kaapissa ja että jokaisella perheenjäsenellä on tarvittavia vaatteita päälle puettavaksi. Tämä vaatii sen että palaan takaisin töihin. En voi vain olettaa että mieheni tili on pohjaton kaivo.

Töihin paluuni tarkoittaa tietenkin sitä, että kohta kaksivuotta täyttävä Helmi aloittaa päiväkoti uransa. Tietenkin äitinä jännitän sitä, että miten hän sopeutuu uuteen tilanteeseen. Auno on ollut vuoden verran päiväkodissa ja sopeutunut sinne hyvin. Aunolle suuren muutoksen syksyllä tekee se, että hänenkin päiväkotipaikkansa vaihtuu uuteen hänelle vieraaseen päiväkotiin. Muutoksia tulee siis kaikille.

Syksystä saattaa tulla perheellemme rankka. Miten itse sopeudun takaisin työelämään? Sanoin aina että en ehkä haluaisi edes palata takaisin aiempaan työpaikkaani. Minulla kuitenkin on työpaikka johon palata ja koska tilanne on se mikä on, niin pakkohan minun on töihin mennä. Voihan olla että solahdan työpaikkaani loistavasti ja se mikä ennen hierti onkin kadonnut. Olen ollut yhteydessä työnantajaani ja käynyt muutamaan otteeseen jo ennalta työpaikallani. Muutaman palaverin ja työyhteisön tapaamisen jlkeen tilanne näyttää ihan valoisalta. Minut otettiin vastaan hyvin ja tunsin itseni tervetulleeksi takaisin töihin.

Miten lapset sopeutuvat uuteen päiväkotiin? Miten saamme uuden arkemme sujumaan, kun minulla on työajaton ja todella epäsäännöllinen työ? Miten sovittaa yhteen työ ja perhe? Paljon on kuitenkin kysymyksiä mihin ei ole vastauksia ja ne selviävät vasta ajan kanssa.

Kuinka valmistautua töihin palaamiseen pitkän kotiäitiyden / koti-isyyden jälkeen?

1. Sovi ennalta käytännön asioista


Ole ajoissa yhteydessä työnantajaasi työhön paluun tiimoilta ja sovi käytännön asioista. Milloin palaat töihin ja moneltako työsi alkaa ensimmäisenä päivänä. Itse olin yhteydessä työnantajaani muutamaa kuukautta aiemmin ja saimme hyvin sovittua työnaloitukseeni liittyvistä asioista. Olin myös mukana tiimini palaverissa ja sain jo paljon tietoa syksyä ja sen aikatauluja, sekä tulevia työtehtäviä koskien. Tämä luonnollisesti helpotti omaa ahdistustani ja se lähes poistui, koska näin töihin paluusta tuli konkreettisempi ja suunnitellumpi asia.

2.Muista hakea päiväkotipaikkaa ajoissaMuista hakea lapsellesi tarpeeksi ajoissa päiväkoti paikkaa. Tämä on tietenkin mahdollista vain, jos töihinpaluun ajankohta on tiedossa. Jos töihin paluu tapahtuu nopealla aikataululla, niin lapsi ei välttämättä pääse lähimpään päiväkotiin, tai siihen johon vanhemmat haluaisivat hänet laittaa.

3. Muista verokortti


Muista hankkia uusi verokortti. Niin ja muista laskea siihen myös hoitovapaalla saamasi hoitovapaakorvaukset ja niistä maksetut verot. Nämä nimittäin vaikuttavat tulevaan veroprosenttiisi! Muista toimittaa verokortti työpaikkasi palkanlaskijalle.

4. Tutustukaa päiväkotiin jo ennalta


Sovi päiväkodin kanssa, että voisitteko käydä tutustumassa päiväkotiin jo ennalta. Voisitte käydä etukäteen vaikka leikkimässä päiväkodin pihalla. Olemme ajatelleet että käymme muutamia kertoja leikkimässä lasten kanssa tulevan päiväkodin pihalla, jotta piha olisi ainakin jo tuttu ja hauska paikka ennen päiväkodin aloitusta.

Päiväkodissahan on yleensä joidenkin päivien pituinen tutustumis jakso ennen päiväkodin alkua. Tutustumis päivinä vanhemmat ovat lapsen kanssa mukana päivän tapahtumissa. Näin päiväkodista tulee lapselle tuttu ja turvallinen paikka, johon lapsen on helpompi jäädä hoitoon. Kun tiedät mitä päiväkodissa päivän aikana tehdään ja että lapsesi on siellä hyvässä turvassa, niin sinunkin on helpompi lähteä työelämään.

5. Hanki tarvittavat tavarat lapselle päiväkotiin


Hanki lapsillesi tarvittavat välineet (vuodenajan mukaiset vaatteet, juomapullo jne.) päiväkotia varten. Nimikoi kaikki lapsesi vaatteet, kengät ja tavarat, jotta lapsesi tavarat löytyvät helposti eivätkä sekoitu muiden lasten tavaroiden kanssa. Vaatteiden nimikointi helpottaa myös päiväkodin työntekijöiden vaaterumbaa, kun he tietävät mikä vaate kuuluu kenellekin!

6. Valmistele lastasi suureen elämänmuutokseen


Ala valmistelemaan lastasi päiväkodin aloitukseen esimerkiksi lukemalla hänelle aiheeseen liittyviä kirjoja ja juttelemalla hänelle asiasta. Kerro lapselle mm. että hän saa päiväkodissa uusia ystäviä. Tämä helpottaa lapsen sopeutumista uuteen elämäntilanteeseen. Tottakai lapsen ikä vaikuttaa siihen kuinka paljon hän ennalta ymmärtää ja miten häntä valmistellaan tulevaa varten. Kuitenkin jo ihan pienellekin lapselle kannattaa jutella aiheesta.

Lasta saattaisi auttaa päiväkodissa tuttu lelu, esimerkiksi hänen lempi lelunsa. Jos on mahdollista lempi lelusta kannattaa hankkia päiväkotia varten toinen samanlainen. Tällöin lempi lelua ei tarvitse joka päivä kantaa mukana, vaan sellainen on jo päiväkodissa valmiina.

Muut suuret elämänmuutokset kannattaa ajoittaa toiseen ajankohtaan, kuten esimerkiksi tutista luopuminen. Liikaa muutoksia ei kannata olla kerralla, koska päiväkodin aloittaminen on itsessään lapselle jo todella iso juttu.

7. Päivitä tarvittaessa vaatekaappiasi työkuntoon


Katsasta ja päivitä vaatekaappiasi tarvittaessa. Itse olen hakenut omaa tyyliäni jo jonkin aikaa ja alkanut päivittää vaatekaappiani oman tyylin löytämiseksi, sekä myös töihin paluuta ajatellen.

8. Valmistaudu töihin paluuseen henkisesti


Valmistaudu henkisesti töihin paluuseen. Monet ovat sanoneet, että ensimmäiset kuukaudet saattavat olla hankalia. Lapset voivat reagoida monin tavoin uuteen elämänmutokseen ja saattava olla kiukkuisempia, väsyneempiä ja tarvitsevampia jonkin aikaa (kunnes tottuvat päiväkoti elämään).

9. Sopikaa toisen vanhemman kanssa tarvittavista asioista jo ennalta


Lapsen toisen vanhemman kanssa (jos toinen puolisko on kuvioissa) kannattaa miettiä mm. miten lasten vieminen päiväkotiin ja hakeminen päiväkodista hoidetaan. Entäs jos lapset sairastavat, kuka jää kotiin?

10. Mieti miten töihin paluusta saisi mukavampaa, uusi laukku kenties?


Jos et olelähdössä töihin riemusta kiljuen, niin mieti kuinka voisit tehdä töihin lähtemisestä mukavampaa. Voisiko uusi kalenteri, uudet vaatteet, työlaukku tai vaikka avainnauha piristää mieltä? Tottakai palkka on myös todella hyvä kannustin. Itse tein itselleni uuden hienon avainnauhan, joka kuvastaa tyyliäni. Uusi työlaukku on vielä hakusessa, mutta laukun tyyli (millaisen haluaisin) alkaa olla selvillä.


Näillä aatoksilla ja vinkeillä minä lähden kohti työelämää.

Kuinka sinä valmistauduit töihin paluuseen kotiäiti / koti-isä vuosien jälkeen? Kerro parhaat vinkkisi!


xx

Hanna

0 kommenttia: